diri x diyakini orang lain...

View previous topic View next topic Go down

diri x diyakini orang lain...

Post  alornk on Sun Nov 20, 2011 4:48 pm

salam....kerana x tau kenpada siapa ingin saya luahkan izinkan saya menulisnya disini...

saya ada masalah kurang keyakinan pada diri...bukan x yakin diri x tentu pasal tp ia adalah kerana bersebab...menyebut keyakinan diri, saya sndiri seorang guru dan pelajar master...jadi d sini soal kepimpinan dan hubungan sosial takde kaitan dgn saya...cume satu bende yg saya istilahkan, kurang yakin dgn diri sendiri serta org x yakin dgn diri saya..dgn faktornya adalah fizikal saya yg membuatkan saya sukar mendapat keyakinan sesetngah wnaita yg sudi berkahwin dgn saya...maaf, saya x tersedak saat ini namun saya dalam prose bermuhasabah diri...

antara faktor2 saya merasakan diri saya x diyakini org dan saya x yakjin dgn diri sndiri adalah...saya pernah mempunyai masalah kesihatan namun masih memerlukan rawatan saban tahun...n saya rasakan saya ni x berguna n beri beban pda sesiapa yg jadi teman hidup saya.. saya juga mempunyai fizikal yg tidak begitu besar n menampakkan seorg dewasa...seringkali disalah faham orleh org yg xkenal saya ni macam pelajar tingakat 4 sedangakan umur saya 10 tahun tua daripada itu..so mmg skali pnadang mgkin org x yakin dgn saya n saya pon xtau bagaiamana nk memupuk keyakinan org pada saya...ye la..nak jaga anak org tp diri ni bukan elok sgt...antara lain..saya ni seorg yg sngat2lah manja dgn family even anak sulung...mgkin kerana kesiharan yg x berapa baik sluruh keluarga konsern dgn saya...sampaikan serba serbi dalam kehidpan pon saya merujuk kpada family...saya x tau bagaimana akan datang untuk berdikari..pernah duduk rumah sewa dan asrama sejak kecil namun ia tidak pula mengikis sifat itu dalam diri saya...

soalan yg smakin berlegar2 di kepada saya, bagaimana org lain dapat meyakini saya terutamanya berkait rapat dgn situasi perkahwinan..untuk makluman telah ada wanita2 yg saya rasakan boleh menjadi teman saya namun familynya memberi persepsi negatif...even saya berkejaya, berpendidikan tinggi, family boleh dikatakan senang (ayah saya executif d salah sebuah GLC n ibu saya oenjawat awam), memiliki pgamalan agama kuat (insyaAllah) namun ia tidak menjadi faktor untuk org yakin dgn saya sepenuhnya...apa la nak buat..buat masa ini saya redha...tp sampai bila...erm...leteh nk pk sampai rasa malas nak pk..tp sampai bila?

alornk

Posts : 3
Join date : 20/11/2011

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum