apa yang perlu dibuat?

View previous topic View next topic Go down

apa yang perlu dibuat?

Post  sedih on Wed Jul 28, 2010 6:20 pm

hari ini aku btl2 da xtahan. dah xtau ape yg perlu aku buat. hari ini masuk hari ke 3 aku berkecil hati dengan suami. Dia ni baik.. tp kadng-kadang rs dia hanya sayang aku hanya untuk bermesra. kami tlh dikurniakan anak lelaki yg kini berumur setahun. maslah suamiku, dia terlaku berkira terutama dengan keluargaku. malahan xnampak pun kasih sayang dari dia kepada adik-adikku. kadang-kadang dia xhormat kpd mak ku sendiri. kami tinggal bersama mak,maktok,adik lelaki ku yg berumur 10 tahun. selama ini aku xpernah minta duit dari dia pun sbb aku ada kerjaya dan duit sendiri. Malahan bil api,air, bayaran pengasuh,insurance,belanja dapur semuanya aku yang tanggung. aku juga perlu bayar kereta dan pinjaman2 lain. aku xpernah berkira selama ini. tp dia hanya belanja bila kami pulang ke rumah ibu mertuaku.. tp dia xpernah ungkit belanja yg dia keluarkan di sana. tp bila aku minta belanja sikit utk keluarga aku..dia terus masam muka. yg paling sedih...dia cakap "diorang kat umah xblh hidup ke tnpa aku"???? patutkah seorang menantu yg duduk goyang aki selama ini dlm rumah tu, keluarkan ayat sebegitu? aku hanya memendam rasa. baru2 ini pulak time kami balik rumahnya, kebetulan kakak kandungku ingin berjumpa kami. kemudian aku mengajak suamiku menziarahi adikku yg sedang demam yg belajar dikawasn berhampiran rumah mak mertuaku.tp itipun suamiku marah. ayatnya : kalau luangkan masa dengan family abg, hanya family abg.orang lain xblh ganggu".. hatiku terhiris lagi.sbb itu lah aku terlalu berkecil hati dengannya. aku seolah2 xblh nk pandang muka suamiku itu. sanggup dia mengeluarkan ayat yg sangat keterlaluan. ..

sedih
Guest


Back to top Go down

sabar...

Post  yg priha on Sat Jul 31, 2010 2:20 am

saya rasa, akak kena sabar menghadapi masalah ni. apa yang akak boleh buat, mula2 akak cuba slow talk dgn husband akak. cba ckp baik2 dgn dia, tgk dia nak dengar ke tak nak. tapi masa slow talk ni, jgn smpai jd gaduh plak.. nama pn slow talk kan? Smile
kalau tak boleh jalan jugak, akak cuba buat keras. cnthnya, akak tau bawak kete tak? kalau akak tau, bila akak pergi rmh mak mertua akak lagi, cba akak selamba je singgah jmpa adik akak tu..

satu lagi, akak cuba jugak cara lembut. mcm satu hari ni, tba2 akak pakai lawa2, layan suami akak baik semacam.. bagi dia rasa pelik sket.. mana la tau kot2 hati dia nak terbukak, insyaAllah... tapi masalah akak ni jadi sejak dulu ke atau sejak anak akak lahir? Question

yg priha
Guest


Back to top Go down

sabar n sabar..

Post  siantan on Fri Sep 17, 2010 12:06 pm

Saya pun rasa akak kena banyak sabar. Banyakkan doa pada Allah, sb tiada kuasa lain yang boleh bantu kita selain dari kuasaNYA... Akak kena bawak berbincang sengan husb akak pasal ni. Cakap dengan baik2 n cari masa yg sesuai (takut nanti lain plak jadinya). bincang dari hati ke hati dan kalau boleh jangan ada campurtangan dari org lain. Akak kena bagi tau husb apa yang akak nak dan apa yang dia nak salam rumahtangga akak. Kalau nak hubungan kekal sampai mati, kedua2 keluarga kena dua 2 respect.. tak boleh berat sebelah sb bila berkahwin setiap pasangan itu akan ada 2 keluarga(keluarga sendiri n keluarga husb). Kalau tak dapat settle dengan sendiri, cari org ketiga yang dua2 boleh respect macam mak saudara atau sapa2 yang boleh dipercayai (tp mesti atas persetujuan bersama).. Cuba selamatkan rumahtangga, jangn disebabkan perkara yang sebegini, masalah ini akan mearat dan lebih menjadi buruk.
Cubalah, Insyaalah akak akan temui jalannya...

siantan
Guest


Back to top Go down

kena tegasll

Post  addiz on Mon Oct 25, 2010 3:49 am

x salah awak berbuat begitu, x rmai yang mampu jd begitu... sabar pun ada bertempat dan ada had.. dik kena tegas apa had dan sepatut nya.. mungkin dari awal dah di biarkan begitu,, jd lah cam sekarang.. klu di biarkan , akan berlanjutan... kena buat kejutan skit.. beranikan diri utk bertegas dgn pendirian..ikut lah arus kebenaran.

addiz
Guest


Back to top Go down

Re: apa yang perlu dibuat?

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum