kehidupan seorang pelajar kolej

View previous topic View next topic Go down

kehidupan seorang pelajar kolej

Post  nurdiana95 on Mon Feb 09, 2015 5:00 pm

Saya bekas pelatih plkn 2013 sepanjang menjalani latihan emak selalu menyarankan sy memasuki kolej tersebut walaupun hati ni tak bersedia untuk belajar dlm bidang perubatan. Slps tamat latihan plkn saya terima juga memasuki ke kolej tersebut walaupun sudah menjelaskn yang saya tidak boleh kerana tidak minat farmasi. Sepanjang belajar dalam bidang farmasi saya seperti mayat hidup like tiada perasaan dengn keadaan sekeliling termasuk lah kawan kawan housemate saya. Saya menjadi seorang pendiam dan tidak ada idea jika mahu berbual dah rasa diri ni macam hilang ingatan serious talk bila dgn housemate I macam budak bodoh dan hanya mengiakan pendapat orang . Hahaha I pun tak tahu knp boleh mcam ni sumpah tak paham dengan diri ini sekarang. Keadaan hidup yang tak selalu bersinar menyebabkan saya jarang duduk hostel dan sejak tu lepas kuliah terus blik rumah mak. Bila jejak ke rumah sendiri diri yang sebenar pun terkeluar dengan aktifnya semua kerja rumah I buat memang tak suka rumah bersepah , dalam rumah sendiri I lah paling banyak bersuara banyak cerita dengan orang rumah tetapi kalau berada dalam kolej kenapa I jadi diam seperti bisu ? Tak banyak cakap? Bila nak gerak ke kolej naik bas rapid sendiri tahap stress tu boleh naik macam nak meletop bom kebabom rasanya. Kan saya dh tak duduk di hostel kawan kawan yang serumah bertanya mengapa tak duk hostel? alasan yang dapat I bagi jaga adik. Memang boleh nampak mereka percaya tapi ad je malaon yang jadi batu api . Bila dah macam tu alasan ni dah tak boleh pakai. Ishh tak kan saya nak bagi tahu alasan yang lain lain mereka patutnya belajar situasi orang bukan mengumpat belakang. Sebernanya saya bila duduk di rumah saya jadi tukang masak tuk adik2 kemas rumah mak ayah punya busy tak yah cakaplah I memang paham. Lepastu ada sebab yang lain yang tak bagithu diorang sebab nk jaga maruah keluarga I ni bukan orang senang duit nak makan ke kolej pon takde hanya cukup tuk tambang pergi balik kolej . Cuba byngkan kalau I duk hostel mana nak cari duet makan?? Kalau dekat rumah makan cincai pon tak kesah korek2 pon dapat makan kalau hostel nak cari lubang mana? Bila time lunch kat kolej I selaluny tak makan dan bagi alasan dh kenyang makan di rumah walaupun sebernanya perut ni lapar tahap harimu cri mangsa nak makan . Hanya mampu doa je supaya cept masa berlalu dan kelas cancel sebab lapar . I org susah tak makan pun benda biasa tapi masyarakat kolej ni ade ke patut cakap I kedekut. Ya allaah rasa nak baling je dengan kasut tak kan I nak cakap I takde duit dan cuma bawa duit tuk tambang dan nota saje. Apa pun I pun tak tahu nak type apa masalahnya cuma ni story saya. Just pelik mana diri saya kenapa rasa rendah diri dan tiada perasaan kenapa?? Saya cepat down orang pandang pun saya down padahal bila luar kolej saya macam high level . Di kolej je rasa macam orang di sekeliling macam fake. Memang pon . Saya takde masalah dengan diorang cuma tak balik hostel je hmmmmmmm..

nurdiana95

Posts : 2
Join date : 09/02/2015

View user profile

Back to top Go down

Re: kehidupan seorang pelajar kolej

Post  arie75 on Wed Mar 18, 2015 2:11 am

Assalammualaikum adik Nurdiana yang dikasihi. Semoga sentiasa sihat dan dirahmati Allah. Setelah membaca masalah adik, saya dapati masalah tidak fokus dan lemah ingatan adik berpunca daripada kurang zat dan tidak cukup makan. Adik beritahu yang adik tiada wang yang cukup untuk makan di kolej, saya sarankan adik buat bekal sebelum pergi belajar di kolej supaya adik dapat memberi tumpuan lebih dan sukses dalam pelajaran adik. Dan suka saya ingatkan adik agar pedulikan cakap dan hinaan orang, kerana mulut manusia terutama orang Melayu ni memang begitu, suka nampak benda negatif untuk dijadikan bahan bualan dan umpatan. Sebenarnya saya juga pernah dikatakan kedekut walaupun saya tak kedekut pun malah orang yang kata pada saya tu lah yang kedekut kerana selalu pau duit kawan2 terutama duit saya, disinilah masalah orang melayu suka mengeji umpat sesama sendiri dan menghina kekurangan dan kemiskinan orang lain. Saya sarankan supaya adik pekakkan telinga dan belajar bersungguh2 hingga mendapat segulung ijazah dan pointer yang cemerlang untuk bekalan kerja di dunia realiti yang serba mencabar. Aktifkan diri adik dalam persatuan dan program2 lain kerana sekarang kerja juga nak lihat kita aktif dalam persatuan2/program2 dianjurkan di universiti. Cuba cari kerja sambilan untuk bekalan wang ke kolej, kerana saya lihat ramai pelajar yang datang dari keluarga susah terlibat melakukan kerja sambilan yang halal, seperti bekerja di kilang, pelayan restoran, kerja di kedai2 berhampiran universiti/kolej adik dan macam2 lagi sebenarnya. Dan ramai antara mereka ni dah berjaya menjawat jawatan2 hebat. Berusahalah bersungguh2 belajar untuk cuma beberapa tahun sahaja, kerana hanya ilmu itu harta untuk adik berjaya dalam hidup adik. Saya doakan adik berjaya dalam pelajaran dan kehidupan sebenar nanti. AMIIINNNNN Smile

arie75

Posts : 7
Join date : 18/03/2015

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum