buntu,serabut,tolong bantu

View previous topic View next topic Go down

buntu,serabut,tolong bantu

Post  ayienshizuka on Fri Sep 13, 2013 5:50 pm

salam. saya hanya nk minta pandangan dan mungkin bantuan.
bagi saya ini adalah soal mati dan hidup saya. saya xtau nk start dari mana sebenarnya.
mcm ni saya telah berkawan dengan bf saya selama 2tahun. hubungan kami baik2 saja.
dalam beberapa bulan lepas, dia telah bekerja di luar negara dan semua family dia juga menetap di sana.
dia bekerja mcm biasa, mcm di mlysia juga.
tapi ibunya di sana telah berkenan pada sorg girl ni.
juga bekerja lama di sana. dan semua fmly dia kenal kerana abg ipar dan akak dia sudah lama di sana.
selalu juga dtg ke rumah. pasangan saya hanya buat tak tahu dan jika dia datang ke rumah just buat seperti biasa.
tp lama kelamaan ibu dia selalu masak bersama,pergi ke pasar bersama. dan masa yg sama girl tu ske pada bf saya.
dan sy tau sbb pasangan sy yg bgtau (kak long dia tahu dari girl itu sndri). jadi dia tahu ibu dia akan ske akan girl tu.
so pasangan sy decide untuk pindah menetap dengan kawan2.
tapi girl tu mcm biase sering dtg ke rumah.

*pause

jadi kerana ibu dia berkenan pada girl tu, kaklong dia decide untuk bgtau berkenaan hubungan kami kerana
takut apa2 jadi kelak.
tp apa yg saya takut dah jadi.
ibu dia decide untuk tunang kan dia dgn girl tu.
* bf sy sbnrnya bru lps excident di sana. koma 3minggu.
skg masih terencot2 berjalan dan perlukan org untuk papah utk berjalan.

*2 weeks xcontact.

after 2weeks bf sy bgtau dia dh tunang,tp terpaksa.
sebab ibu dia mmg tegas. apa yg dia kehendaki,msti dituruti.
*saya paham perasaan ibu. :oits ok.
sy boleh tenang lg even sy sdih.
dia terpaksa ikut.
dia buntu sbb xtau nk buat apa.
kerana itu ibu dia. saya paham utk kedua kali.
tp dia mmg xsyg kn girl tu.
 
*dah bgtau girl tu, dia xske, syg.even kawin pon dia akan syg sy lg.
 
*pause

*sy pendekkan cerita skg.

mama dia bg sy dgn dia kawin. dh restu, tp kawin skli dengan girl tersebut.
means MADU.

setahun dr skg mereka akan berkahwin.

sy akan jadi num 2.

even sy tau xpatot.

apa yg kami doakan,angankan.impi kan dh musnah.

bf sy tetap pilih sy.

saban hari contact no stop sbb buntu pasal ni.

sy lg la.

sbb semua keputusan atas sy.

sy terima untuk bermadu @ saya terpaksa lepaskan dia.


bf sy ckp if lepaskan dia akn contact sy senyap2, tp sy sgt serba slh sbb seakan2 ggu rmhtgga org.

tp,,,,,,,,,,,,,,

bf sy gtau girl tu, dia nti akan dimadukan.

girl tu ckp dia sedia, sbb dia ambil bf sy dr saya.


----------------------------------------------------------

saya sgt buntu.
sbb sy sgt syg dia.
sama juga dia.
sume org dekat dgn bf sy, suruh bermadu saja.
tapi saya perempuan.
sapa mahu berkongsi.

- saya hanya fikir apa perasaan bila kena madu?
-adakah nanti saya akan dhargai? sbb sy dgn dia mgkin lps 6bulan slps mereka nikah
-bagaimana hubungan ibu dia dengan saya?
-bagaimana rasa bila suami saya nanti xda?
-bagaimana jika saya ada anak kelak,adakah xpe jika suami sy kdg2 dirumah?
-banyak benda sy fikirkan lagi.
-berkenaan dgn fmly sy,insyllh sy leh slowtalk.mereka pasti paham

*pause

demi allah mmg sy syg dia. byk bnda kebaikan saya pelajari dari dia.
itu yg kuatkan hati sy.
tp...
ntah la,
sy rasa sy xmampu pk kn sndri.
pk apa jadi kemudian hari.

ayienshizuka

Posts : 1
Join date : 13/09/2013

View user profile

Back to top Go down

Lepaskan ia pergi,jangan di kesalkan, Tuhan lebih mengerti apa yang Dia suratkan.

Post  luvlynn on Thu Dec 12, 2013 12:22 pm

Hye...saya selaku wanita biase amat bersimpati dengan masalah yang menimpa awak. Memang susah nak lepaskan orang yang kita sayang...tapi percayalah setiap kejadian ade hikmahnya..kalau saya di tempat awak, saya akan memilih untuk melepaskan dia pergi.tapi hakikatnya saya tidak berada di tempat awak,awak yang  menanggungnya  lebih perit dari pandangan saya. Awak pernah dengar petikan filem Istanbul aku datang? Ia berbunyi macamnie...” Dua hati yang dah sebati, sukar untuk dileraikan tetapi jika ia menyakitkan baik dilepaskan”...Sekiranya awak memilih untuk bermadu saya rasa ia lebih kepada mementingkan diri awak kerana awak tahu jika awak bermadu,kelebihan berada di pihak awak kerana dia mencintai awak lebih dari tunangannya. Kita berpegang pada takdir tuhan kerana pertemuan, jodoh, maut, jatuh dan bangun kita telah di atur. Kalau Allah berkehendakkan sesuatu, apabila ia kata jadi, maka terjadilah..Kun Fayakun. Maksud saya jika mak dia nak kawinkan sangat dengan budak tu,tapi Allah tidak berkehendakkan, walau di paksa manapun, ia takkan berlaku. Sama juga sebaliknya, Allah dah tetapkan jodoh dia dengan budak tu, awak sepatutnya redha dan doakan kebahagiaan mereka. Saya tahu dari cerita awak, BF awak tetap akan bersama awak even awak tak mahu bermadu, tapi awak sendiri yang kena kuat untuk tidak berhubung lagi dengan dia dan awak kena bersedia dari awal. Tolong jauhkan diri, have fun with your life, susah macam mana sekalipun awak kena berusaha. Disebalik kesedihan awak sekurang2 awak buat orang lain tersenyum, awak jangan rasa hidup awak terlalu kosong tanpa dia, saya takut awak tak nampak orang di sekeliling awak yang masih peduli tentang awak especially ur family n friend.. Jika dia terpaksa buat semua tu kerana ibu dia, kenapa tidak awak buat sesuatu demi maruah keluarga awak walaupun terpaksa. Saya percaya, mama dia bagi awak dan dia berkahwin pun bukan ikhlas dan awak kena tahu seksanya hidup dalam perkahwinan tanpa restu ibubapa. Dari cerita awak, BF awak seorang anak yang taat, tapi pernahkah awak terfikir jika awak berkahwin awak boleh bahagia sedangkan suami awak tak mampu untuk buat keputusan yang baik untuk hidupnya sendiri. Perkahwinan bukan perkara main-main yang bila suka ambil bila benci buang apatah lagi perkahwinan yang terpaksa berkongsi kasih dan masa. Berilah peluang kepada ibu BF awak bahagia dengan kehendak dia, tentang cinta ia boleh wujud jika mereka hidup bersama. Tapi awak yang kena kuat dan ada ganjaran untuk orang2 yang tabah dan sabar. In Shaa Allah jika jodoh awak kuat dengan dia, suatu hari awak akan di pertemukan semula dan bersatu tanpa perlu menyakiti hati orang lain. Tapi jika jodoh mereka panjang, awak juga perlu move on dr kenangan lalu. Jika banyak perkara awak belajar dari dia, jadikan itu sebagai panduan hidup awak, sekurang2nya itu cara awak menghargai jasa dan cinta terhadapnya.

luvlynn

Posts : 2
Join date : 10/12/2013

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum