MINTA PENDAPAT BERKAITAN ISU SAYA YG AGAK COMPLICATED

View previous topic View next topic Go down

Adakah berkhawin dgn F adalah terbaik buat saya dan anak2 dan kedua2 pihak?

67% 67% 
[ 2 ]
33% 33% 
[ 1 ]
0% 0% 
[ 0 ]
 
Total Votes : 3

MINTA PENDAPAT BERKAITAN ISU SAYA YG AGAK COMPLICATED

Post  janedarla on Mon Aug 12, 2013 12:17 pm

Salam. saya berumur 25 tahun. kisah saya agak complicated utk difahami dan diselesaikan. MUNGKIN. saya harap dengan ade yang dapat tampil memberi pandangan dan jawapan kepada masalah saya neyh.

Saya akui saya bukan seorang perempuan yang baik. pernah terlanjur beberapa kali. Sehingga saya berkenalan dgn seorang lelaki 'F'. pada mulanya dia x tahu tentang sejarah saya. dia bwk sy dtg beraya ke rumahnya dan saya berkenalan dgn keluarga F. malam itu lepas beliau hantar saya pulang, F hanta msg mengatakan yang beliau sayangkan saya. Saya pon mengakui sejarah silam saya. F ckp die dpt menerima saya seadanya. Alhamdulillah. sampailah satu hari beliau ajak saya melakukan hubungan sex. awalnya saya menolak tapi lama2 bila dipujuk saya mengikut katanya.

semakin hari saya dan keluarganya bertambah rapat. bukan sahaja dgn keluarga kecilnya tetapi dgn seluruh keluarga besar F. semua sayangkan saya. dan saya pon teramat sayangkan mereka. Ketika itu saya masih belajar di sebuah universiti jauh dari keluarga sya sdri. maka keluarga F lah yang byk menemani saya. keluarga saya x tahu apa2 tentang F dan keluarganya.

satu hari, saya disahkan hamil. F jadi takut. dia belikan saya macam2 ubat. awalnya saya menolak utk makan. tp bila F ckp tentang penerimaan keluarga saya pon jadi takot. saya makan ubat itu. mmg ade darah yang keluar. tapi Allah maha berkuasa. bayi yang xbersalah itu dilindungi. perut saya makin membesar tapi bila doct scan katanya xde pape. sehinggalah satu hari kaki saya membengkak. ayah bawak ke klinik, dan doct scan kembali perut saya. doct. ckp saya mengandung dan kandungan sudah mencecah sembilan bulan. hati ayah waktu itu. tuhan saja tahu. dan saya? xperlulah cakap. tentu ramai yang tahu.

hal ini disembunyikan dari ibu dan ahli keluarga yang lain. ayah bersama paksu dan maksu ku berbincang tentang hal ini. ayah x sanggup melihat anak yg x bersalah ini. jadi paksu dan maksu membawa saya utk berjumpa dgn pihak lelaki. pihak lelaki ingi menikahkan kami. tetapi ayah dah tetapkan syarat saya hanya akan berkhawin dgn F apabila habis belajar. maka pihak lelaki menurut. bayi ku dilahirkan dan dijaga oleh mak F.

walaupun saya telah melakukan banyak kesalahan pada keluarga F, mereka masih menerima saya dan menyayangi saya. mereka menjaga saya agar saya dpt menhabiskan belajar dan dpt bernikah dgn F. tetapi, saya dan F masih x serik. kami melakukan lagi kesalahan itu. dan saya hamil kali kedua. kali ini saya tekad utk tidak gugurkan. F mengamuk habis kerana takut diamuk keluarganya. tetapi bila lihat saya tegas dgn pendirian F berdiam sahaja dan cakap kami harus kumpul duit sama2 utk lahirkan anak ini.

9 bulan saya sorok keadaan diri saya. 9 bulan juga saya menipu keluarga dan keluarga F. sampailah saat bayi itu dilahirkan. F hantar saya kerumah kwn nya utk berpantang. 1 ramadhan anak saya dilahirkan. maka apabila tiba saat hari raya, keluarga saya bertanya bila nak balik. saya bertangguh2. sampailah masa maksu saya telefon rumah keluarga F bertanya dimana saya. mereka cakap xtahu. sebab saya dah lama balik. F jadi kelam kabut dan suro saya balik tetapi tinggalkan anak. saya nekad balik bersama bayi.

Hancur hati ayah bila amek saya di TBS. saya tetap dibawa balik ke rumah. kemudian antara ayah paksu maksu dan keluarga F berbincang saya x tahu ape2. tahu2 byk fakta yg diubah oleh paksu dan maksu saya.saya cuba tegakkan apa yang berlaku sebenarnya tetapi tiada yg percaya. apa lagi bila F dihalau dan xdpt dihubungi.

hinggalah sekarang anak dibawah jagaan saya sihat membesar. keluarga menghalang saya utk berhubung dgn F dan keluarganya. tetapi keluarga F cuba mencari saya melalui facebook. mereka teramat rindukan saya. hari ini saya kuatkan hati utk hubungi mak F. akhirnya kami bercakap. mak F tetap mahu cuba mencari jalan utk kami bersatu. saya sedih. pihak sana mahu menghalalkan hubungan kami. pihak saya pula tidak.

persoalan sekarang, ape yang patut saya lakukan. saya mahukan yang terbaik buat anak2 saya. sebagai seorang mak, say terpisah dgn anak sulung saya. apa langkah yang patut saya ambil? saya sayangkan F dan keluarga F, tetapi ibu sudah melarang berhubung dgn mereka. apakah yang terbaik demi anak2 saya.

 

janedarla

Posts : 1
Join date : 12/08/2013

View user profile

Back to top Go down

Bawa berbincang.

Post  OtakSerabut on Sun Nov 24, 2013 1:10 am

A’ar ek. Kenapa dyeorg perlu halang kau kahwin dengan F ? Kira okay dia nak bertanggungjawab. Ni pon untuk kebahagiaan anak2 kau dan kau. Mereka perlukan ayah dan ibu. Keluarga yang sempurna untuk membesar. Cuba kau berbincang dengan parents kau betul2. Entah2, mreka ada alasan tersendiri halang kau kahwin dengan F. Setiap ibubapa nak yang terbaik untuk anak-anak mereka. SMILE (:

OtakSerabut

Posts : 4
Join date : 23/11/2013

View user profile

Back to top Go down

Ade yang terluka~( tajuk tragis)

Post  luvlynn on Thu Dec 12, 2013 12:46 pm

Wow, it was really complicated story...first, meh aku nak marah sikit..kenapa buat sesuatu tak fikir keluarga? Tapi u beruntung dapat family yang masih boleh terima anak macam u. Ada org di buang keluarga, tapi your family sangat tabah menanggung malu dari perbuatan u. First u tak boleh salahkan family u if diorang halang, ada hati yang terluka kerana kesilapan korang dan anggap ini hukuman yang tak seberapa u terima daripada rasa sakit dan terluka ibubapa u. Setiap ibubapa cuba buat yang terbaik dan termampu untuk anak2 mereka. Kalau u rasa dengan bersatu dengan F adalah terbaik untuk anak2 u.macam tue juga perbuatan ibubapa u yang nak terbaik untuk u.. mungkin ada sebab kenapa mereka bertindak sedemikian, setuju dengan encik otak serabut bincanglah dengan parent kenapa mereka buat begitu. Mungkin ada perjanjian dari kesilapan pertama dulu, tapi dilanggar oleh F. Ibubapa u dah bagi greenlite untuk bg kahwin after habis belajar, tapi u all tak leh langsung tahan nafsu.U all khianati ibubapa sendiri, mungkin sebab tu timbul konflik..haih!(badan dah nak tukar jd kaler hijau dah nie)..sebelum baju aku terkoyak macam HULK baik u g bincang dengan parent u!NOW!

luvlynn

Posts : 2
Join date : 10/12/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: MINTA PENDAPAT BERKAITAN ISU SAYA YG AGAK COMPLICATED

Post  Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum