Saya manusia malang...

View previous topic View next topic Go down

Saya manusia malang...

Post  Bukan_Bunga_plastik on Mon Jul 01, 2013 2:00 pm

Saya seorang yang tak suka cari gaduh, cari pasal, malah usik orang lain sekalipun. Saya pendiam, hanya bergaul dengan orang yang betul2 saya kenal. Saya tak suka keluar bersosial, dan tak ada ramai kawan. Kalau dulu, masa sekolah, saya sering jadi mangsa buli, hina, umpat keji dari guru dan rakan kelas hanya kerana saya anak yatim dan wajah saya berjerawat. Saya betul2 rendah diri... bukan setakat di sekolah, jiran2 juga layan saya mcm tu... saya tak tahu apa salah saya sedangkan untuk bercakap dgn mereka pun saya tak pernah.

Sejak lepas sekolah dan beberapa tahun kebelakangan ni, saya berubah, wajah saya tak macam dulu dan saya tukar penampilan saya. Saya tak peduli lagi apa orang kata dan saya cuba lupakan betapa peritnya kena hina dan keji tanpa saya tahu apa dosa saya.

Namun sekarang, oleh kerana saya dah berubah (bukan cantik sgt pun!) rakan sekolah yg dulu nya mengeji saya, membuli saya dan mensisihkan saya mula mencari. Mulanya saya tak perasan, dan tanpa rasa syak saya approved je rakan sekolah di laman sosial. Tapi rupanya...sekarang... lain jadinya.

Memang saya tak kenal rapat mereka, dan mereka tak pernah bercakap dengan saya. Tapi mereka mula mengintip setiap post saya dan sudahnya mereka sakit hati dan memaki saya, walhal perkara dan kehidupan saya tak ada kaitan langsung dgn mereka.
mereka mengugut untuk mencari saya kerana mereka kata mereka mungkin kenal saya. Dan saya nekd bertanya apa masalah mereka dengan saya dan adakah masa dulu saya pernah menyakiti hati mereka, tapi jawapan mereka TIDAK. TAK ADA MASALAH. saya bertanya kenapa mereka begitu terasa hati dengan kehidupan saya sedangkan saya tak pernah bercakap dengan mereka, tapi mereka tak jawab, cuma kata saya ni perempuan suci, layak duduk dalam gua dan mereka meluat dengan saya.

Mereka meluat saya tidak melayan mereka, mereka benci sebab saya yang dulu hodoh, keji, jadi perempuan yang boleh dikatakan menarik berbanding dulu. Mereka lihat saya semakin berduit dengan segala benda mewah (saya buat review produk kecantikan, so mmg beli produk mahal) ..
dan yang paling teruk, mereka maki saya kerana post saya yang tak berkaitan dengan mereka. Saya tanya kenapa perlu terasa hati ? kalau tak buat salah ?
Tapi mereka tak pernah menjawab, cuma menghedik, menghina yang konon saya ni perasan sangat.

Dalam media sosial saya, saya update tentang masakan, produk kecantikan, dan kehidupan saya sekarang. Mereka dah lama dalam list saya, tak pernah like, komen atau bertegur sapa, tapi sekarang bila lihat post saya mereka sakit hati dan perasan saya mengata.

Yang saya sedih sekarang... cara mereka menghina saya.. memang sama seperti dulu, mereka marahkan saya tak kenal mereka (sebab mereka rasa mereka popular) dan mereka hina saya sebab saya tak sama macam perempuan lain yang suka melayan dan membodek mereka. Mereka kata saya manusia pelik, tak layak hidup.... sedangkan saya tak pernah..ganggu hidup mereka.. bercakap dan berjumpa pun tak pernah...demi tuhan...saya tak pernah usik hidup mereka...


Bila saya selidik dengan bantuan rakan yg baik.. rupanya mereka dh lama mengintip saya, mereka sakit hati saya tak peduli mereka dan sekarang mereke berdendam pada masalah yang saya tak tahu... saya mengaku, ada perasaan takut bila manusia berdendam... mereka ugut saya, saya pernah kena bomoh hanya kerana seorang perempuan ni benci saya bekerja...dan saya sakit hapir bertahun lamanya... sekarang sisa ilmu hitam tu masih berbaki dalam badan...

Dalam kehidupan sebenar saya, saya tak pernah sentuh kehidupan orang lain, nak bercakap dengan orang lain pun saya tak mahu... saya mengaku, sekarang saya benci dengan lelaki sebangsa saya, kerana mereka lah yang menyakitkan hati saya. Mereka mencaci, mengherdik dan kata saya tak layak hidup tanpa sebab yang saya ketahui, saya ada bertanya, tapi mereka tidak menjawab, mereka marahkan saya. Berterus terang saya kata... memang saya tak pernah usik hidup mereka.

Saya sedih.. hampir semua lelaki yang saya temui.. layan saya begitu. Saya pernah terfikir, dulu saya hodoh dan tak reti berfesyen, org umpat keji saya, sisihkan saya, malu nk berkawan, tapi sekarang, saya cantik, bergaya, org tetap juga benci..
apa salah saya...? tak layak sangat ke saya hidup ? mereka rasa tergugat ?

Kadang-kadang saya hanya perlu seorang rakan yang ikhlas sudi berkawan dgn saya, bukan sebab saya sekarang dh cantik.
avatar
Bukan_Bunga_plastik

Posts : 1
Join date : 01/07/2013

View user profile

Back to top Go down

Re: Saya manusia malang...

Post  siti z. 292 on Sat Sep 07, 2013 6:40 pm

WAHAI bunga yang cantik >> :Dwant u smiles okay ,,make ur life beautiful sometimes.

okay, telling the truth inilah yg kita namakan warna warna kehidupan kita.. ia bermula dari kita kecil hingga kita meningkat remaja dan dewasa ..seterusnya ke usia tua.. awak jgn risau, memg kita akan down bila ada faktor nengatif di sekeliling kita,tp kita juga sebenarnya boleh mengubah ia.. kan ada dlm alquran.  tidak ada yg dpt mengubah diri / nasib kita kecuali diri kita juga sendiri. Jadi? nah, kita perlu bangkit jd hidup lama kita.

Jika sebelum ini kita org biasa,,jdkan dlm diri kita luar biasa!! ( bukan org tahu pon dalaman diri kita kan? sentiasa berdoa,,berusaha .. menjadi yang lebih baik..lakukan ibadah/ pekerjaan yang baik. juga buat amal -leh topup pahala kita juga)

ceria ceria selalu =j

siti z. 292

Posts : 4
Join date : 07/09/2013
Age : 29
Location : putrajaya

View user profile

Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum